Posted in Uncategorised

Legenden om Robert Johnson

Legenden om Robert Johnson Posted on 1st april 2019

Når det kommer til deltablues er det få, om noen, som rangerer like høyt som den legendariske Robert Johnson. Innflytelsen han har hatt på sine etterkommere kan ikke stikkes under en stol, og han var bare 27 år gammel da han døde. Gitarister som Keith Richards, Eric Clapton, Jimmy Page og Bob Dylan har alle uttalt at de er sterkt inspirerte av Johnson, noe som gjør at han holder den uoffisielle tittelen som rockens bestefar. Siden 1980 har Robert Johnson vært en del av æresgalleriet Blues Hall of Fame.

Legenden om Johnsons møte med djevelen

At det oppstår vandrehistorier om de store profilene innen musikkverdenen er ikke noe nytt, men legenden om Johnson er, om enn spekulativ, veldig interessant og underholdende. Det sies nemlig at han i utgangspunktet ikke var en spesielt begavet gitarist, selv om han gjerne ønsket å være det. De andre deltabluesmusikerne oppfattet han som ivrig, men ikke spesielt talentfull. Han ønsket visstnok å være en del av det lokale bluesmiljøet i Mississippi, men nådde ikke opp til de andre.

Dette skulle så endre seg da Johnson, i en alder av 18, plutselig mestret gitaren på en måte som var helt ute av det vanlige. Over natten hadde han lært seg å spille gitar med en så utsøkt finesse at de andre deltabluesgitaristene lurte på hva i all verden det var som hadde skjedd. For mange var den eneste forklaringen på dette fenomenet at djevelske krefter var involvert.

Legenden sier at Johnson på et tidspunkt hadde møtt en stor, mørkhudet mann med hatt ved et veikryss i Mississippi. Den mystiske mannen, som egentlig var djevelen iført et kostyme, tok Johnsons gitar og stemte den på en bestemt måte. Da han så ga Johnson gitaren tilbake, hadde han gitt Johnson et unikt musikalsk talent. Djevelen krevde selvfølgelig en pris for denne gaven, og prisen var Johnsons sjel.

Johnsons nye talent gjorde at nye dører åpnet seg. Han fikk tilbud om å spille låter, opptrådte flere steder og fikk moderat berømmelse. Drømmen hans om å bli en omreisende bluesmusiker var i stor grad oppnådd. Eventyret fikk dog en brå slutt – Johnson døde under mystiske omstendigheter da han bare var 27. Det sies at djevelen endelig kom for å hente sin pris. Faktisk har alderen 27 blitt en ikonisk alder å dø på for artister og berømte personer. Det sies at dersom man selger sjelen sin, skal man ikke se bort ifra at djevelen ikke venter lenger enn til man er 27 før han slår til.

En legendarisk fortelling

Både innen bluesen og andre sjangere er slike fortellinger ganske vanlige, men blir som regel ikke tatt helt på alvor. Det er selvfølgelig umulig å få dokumentert at slike historier som den om Robert Johnson er sann, men legendariske fortellinger som inneholder paranormale konsepter har god underholdningsverdi og tillegger bluesen en noe mystisk aura.

magnetism