Posted in Uncategorised

Blues – den rette sørgemusikken

Blues – den rette sørgemusikken Posted on 23rd mars 2022

Mange som nærmer seg høsten i livet har nok tenkt på hva man skal spille i begravelsen. Passer det best med de gamle, verdige salmene, eller kan man gi et siste uttrykk for egen personlighet ved å smelle til med KISS og AC/DC? I denne artikkelen skal vi peke på et alternativ, en musikksjanger som ble utviklet spesifikt for å uttrykke smerte og hvor vanskelig det er å leve.

Bluesens opprinnelse

Blues hadde opprinnelig konnotasjonen melankoli eller tristhet, selv om denne forbindelsen kanskje har blitt noe svekket over tid. De som oppfant bluesmusikken var slavere og tidligere slaver i USA med afrikansk bakgrunn, og kanskje ble de påvirket av vest-afrikanske begravelsesritualer der blå indigo ofte ble brukt til å symbolisere død og sorg.

Denne unike kulturelle bakgrunnen til tross, kan denne musikken godt brukes i norske begravelser, for eksempel når du bruker begravelsesbyrå oslo som gir den avdøde en fin og verdig avskjed. Før begravelsen kan det være mulig å avtale med begravelsesbyrå i Oslo hvordan musikken skal legges opp. Den konkrete gjennomføringen vil selvfølgelig være litt avhengig av hva slags gravferd det er snakk om.

Litt om bluesens historie

Selv om blues kanskje allerede er din favorittsjanger, er det kjekt å lære mer, så vi skal se litt på denne musikkens historie. Som tidligere nevnt var den sosiale bakgrunnen slaveriet i Sørstatene i USA, og nærmere bestemt oppsto musikken i forbindelse med borgerkrigen på 1860-tallet. Utgangpunktet var dermed afrikansk musikk og de spirituals og arbeidssanger som hadde utviklet seg på de store plantasjene der det ble plukket bomull.

Selv om blues oppsto i en slik kollektiv kontekst, i slavefellesskapet, er musikken særlig preget av behovet for å få utløp for personlige frustrasjoner og motgang. Bluesen kan også uttrykke glede og styrke i kampen mot livet og overmakten, men innerst inne bevarer den som regel et sørgelig islett. Det er nettopp dette som gjør at blues passer så godt i begravelser. På tross av at livet kan inneholde mye glede og lykke, er det ikke til å unnslå at livet også er en vanskelig kamp for å passe inn, hardt arbeid, konflikter, tvil, vanskeligheter, og til slutt ofte en tøff sykdomsperiode før man endelig tar farvel. Bare kunsten kan uttrykke denne uendeligheten i en endelig form, og det er derfor bluesen er så godt egnet til å oppsummere våre strev og lidelser når vi endelig går i graven.

magnetism