Posted in Uncategorised

Muddy Waters – Inspirasjonen fra bluesmusikken

Muddy Waters – Inspirasjonen fra bluesmusikken Posted on 4th august 2019

McKinley Morganfield er nok bedre kjent under artistnavnet Muddy Waters, og er en av de mest innflytelsesrike musikerne innen bluesmusikken, spesielt i det som handlet om utvikling av Chicago-blues i det 20. århundre. Han ble født 4. april 1913 i Mississippi i USA, der han vokste opp på en plantasje fra han var 3 år gammel. I 1943, 27 år senere, reiste Waters til Chicago. Det var i denne storbyen han formet og utviklet måten han laget musikken sin på, fra den typiske akustiske bluesen til en mer elektrisk og “hip” versjon av blues. Han både sang, komponerte og spilte gitar, og har flere klassikere under sitt belte, som I’m Your Hoochie Coochie Man, Mannish Boy og Rollin’ Stone.

Arven som kom etter

30. april 1983 var en trist dag for blues-musikken, da det ble kjent at Muddy Waters døde av hjertesvikt som var kreftrelatert. Nyhetene om hans død spredte seg raskt i Chicagos musikksirkler, og hans energi skulle bli dypt savnet i barene. Hans påvirkning innen blues-musikken stoppet allikevel ikke, for den fortsatte å skape ringvirkninger i samfunnet og i musikken, hovedsakelig innen rock-sjangeren. Hvordan Waters spilte på gitaren var revolusjonerende for rockestjernene som skulle komme senere, og artister og band som Jimi Hendrix, Eric Clapton og Rolling Stones hadde en dyp respekt for musikeren.

Alt var mulig

Muddy Waters ble 70 år gammel, men denne setningen virker mer imponerende når man setter det i kontekst. Waters vokste opp på en plantasje, og sjansene for å oppnå suksess var nesten umulig. Når man blir minnet på at han var av afrikansk opphav men født i USA, i et århundre som ikke var meget velkommen mot de som ikke var hvite, er det allikevel vanskelig å forstå hans kamp og hans historie.

Det stoppet uansett ikke Waters fra å komponere, synge og spille fantastiske låter senere i livet sitt, så hva slags unnskyldninger har vi i dag for å ikke forsøke å oppnå våre egne drømmer? Med nettsteder som centum.no er det enklere å finansiere drømmene våre enn noen gang, som kan være spesielt hjelpsomt når man for eksempel vil starte sin egen bedrift, produkt eller karrière som musiker.

Hans legendariske diskografi

Fra han lanserte sin debutsingel I Can’t Be Satisfied i 1948 til hans dødsfall i 1983, var Muddy Waters mannen bak mange kjente album og sanger. I karrièren hans jobbet han hovedsakelig med plateselskapene Aristocrat/Chess og Blue Sky, der han spilte inn 13 studioalbumer og 62 singler. The Best of Muddy Waters (1958), Folk Singer (1964) og Hard Again (1977) er tre av Waters’ mest solgte album, og som enhver fan av blues burde ha hørt på minst en gang i livet sitt.

magnetism