Posted in Uncategorised

Soul blues

Soul blues Posted on 17th august 2019

Blues og soul som blandet sjanger beskrives som oftest under betegnelsen “soul blues” – en sjanger som oppsto på 60- og 70-tallet, og som regnes som en underkategori av blues. Som så mange andre sjangrer innenfor populærkulturen oppsto også denne i USA, nærmere bestemt i sør-statene.

Blues- og soulsangere har latt seg inspirere av kjente artister og sangere innen modersjangeren blues, som for eksempel Muddy Waters og Jimmy Reeds. Etter hvert utviklet artistene sin egen stil, noe som har blitt stående som nettopp “soul blues”.

Et av de kanskje største navnene innen denne sjangeren er Bobby “Blue” Bland, den folkekjære amerikanske artisten som gikk bort i 2013. Han var for mange kjent som “the Sinatra of the Blues” og gjorde seg bemerket med sin rå og groovy stemme uten akkompagnement av noe instrument. Robert Calvin Brooks, som var hans egentlige navn, hadde flere musikalske samarbeid med andre kjente artister, som for eksempel med nord-irske Van Morrison.

Selv om du kan gjøre som Bland og “go vocal”, er instrumenter riktignok vanlig og populært også innenfor denne sjangeren, og da tenker vi gjerne på instrumenter som bassgitar og elektrisk gitar, munnspill, trommer og keyboard. Kanskje spiller du et instrument selv og kan tenke deg å bevege deg i retning denne sjangeren? Eller kanskje du som Bobby Blue har en helt unik stemme som kan egne seg til nettopp denne sjangeren? Om du heller foretrekker å spille framfor å synge er det greit å vite at det er mange band og artister innenfor soul blues-sjangeren som framfører rene instrumentallåter. Dersom du er av den musikalske typen og trenger hjelp til å finansiere ditt første musikkinstrument, kan Frilans Finans være verdt å sjekke ut. Her kan du få hjelp til å nå drømmene dine raskere og la musikeren i deg få komme til live!

Blues & soul-festivaler

Festivaler er populære innen alle musikksjangrer og soul/blues-sjangeren er intet unntak i så måte. Her hjemme er vel de fleste kjent med klassikeren Notodden Bluesfestival, som har holdt det gående siden 1988. Den er den største av sitt slag i Skandinavia, og blant de største innen blues i Europa. I Norge anses festivalen som å være en av de største og mest populære uansett sjanger, kanskje hjulpet av knutepunktfestival-statusen som festivalen har kunnet smykke seg med siden 2007.

I andre deler av Europa finner vi kjente blues og soul-festivaler som for eksempel britiske North Wales Blues and Soul Festival som siden 2014 har holdt det gående med soul og blues-toner i britiske Mold i Flintshire. Denne byen er for øvrig kjent for sin mat- og drikkefestival i september hvert år, samt en ølfestival i november. En by som kan å lage god stemning, med andre ord.

magnetism