Posted in Blues musikk

Banebrytende kvinner i musikkbransjen

Banebrytende kvinner i musikkbransjen Posted on 11th desember 2022

Blues har vært populært i over hundre år, og startet blant afroamerikanske samfunn i sydlige USA. Navnet ‘blues’ kommer fra blåtoner som blir brukt i musikken, samt at tekstene ofte handlet om slaveri eller undertrykkelse. På engelsk kan man si at man er ‘blue’ når man er nedfor eller trist, og nettopp derfor fikk sjangeren navnet sitt. Selv om det var mange menn som var bluesartister, har også mange kvinner satt sine spor langs veien. Mange afroamerikanske kvinner ble verdenskjent som følge av emosjonelle tekster og kraftfulle stemmer som fikk publikum til å kjenne hårene reise seg på armene.

En av de aller mest kjente kvinnelige bluesartistene er uten tvil Tina Turner. Hun tok verden med storm i flere tiår, og det er veldig få som ikke kjenner til den store kvinnelige blueslegenden. Derimot er det vanskelig å være en kvinnelig pioner innenfor underholdningsbransjen.

På lik linje som at blues oppsto i afroamerikanske miljøer, ble også country musikk introdusert til hvite immigranter i USA på starten av 1900-tallet. Ofte ble det sagt at blues var slavemusikk og country ble omtalt som hellbillie-musikk. Innenfor country musikk var det spesielt én dame som banet vei fremover: nemlig Dolly Parton.

Dolly ble et ansikt for kvinnelig country, mens Tina ble et ansikt for kvinnelig blues. Derimot har de mer til felles enn kjærlighet for musikk. Tina har hatt flere kirurgiske operasjoner for å føle seg mer komfortabel på scenen, blant annet brystimplanter, neseoperasjon og ansiktsløft. Dolly har aldri lagt skjul på sine mange operasjoner. Mange kvinner kjenner nemlig på dette presset som Tina og Dolly også følte på, og mange velger i disse dager å fikse på utseendet sitt enten de er kjendiser eller ei. Heldigvis finnes det gode valg som Motiva for å oppnå et naturlig utseende med kirurgiske inngrep.

Det at kvinner nesten må endre sitt eget utseende for å komme seg opp og frem i verden er kanskje en ting av fortiden. Nå skal det nemlig helst ikke synes at man velger å utføre kosmetiske endringer. Ofte vil man komme lenger om man velger en naturlig form for Botox eller brystimplanter fra Motiva som ikke ser påsatt ut. Dette er nok noe som har vunnet frem på lik linje som likestilling. Kanskje Tina og Dolly også ville vurdert sine kirurgiske inngrep om de hadde startet scenelivet på 2020-tallet? Det er dessverre noe vi aldri får svar på, men disse to sterke kvinnene har sørget for å skape en vei for kvinnelige artister, uavhengig av hudfarge.

Blues, country, jazz og soul er alle sjangere som ofte fyller rommet med vakre og dype stemmer, og derfor bør det nemlig være likegyldig om hvordan artistene ser ut. Det er stemmene og tonene som virkelig betyr noe, som virkelig setter spor i andre folks hjerter. Og om artister, eller andre mennesker for den sags skyld, velger å endre utseendet sitt, bør det være for dem selv, ikke for at de føler seg presset til å gjøre det.

Blues musikk

magnetism